Friday, January 2, 2015

Toidulisandid? Miks? Milleks? Kellele?

Väga palju kuuleme jutte toidulisanditest. Miks aga me neid vajame ning kas üldse vajame? Kellele need mõeldud on?

                          

Toidulisandid aitavad organismil kehalise koormusega toime tulla. “Treening kulutab lihaseid ning nende taastumiseks ja arenemiseks on vaja tarbida rohkem valke, kui tavainimene tarbib.” Sporditoidus olevad valgud taastavad lihast ja süsivesikud energiavarusid. “Öeldakse, et tänane trenn tehakse eelmise päeva toitumise pealt. Kui oled taastusjoogi ära joonud, taastab organism oma algstaadiumi vähem kui 24 tunniga. 

Kui päevas on mitu trenni, on taastusjoogi joomine eriti oluline. Lihtsalt aktiivsel inimesel on kõige olulisem valkude-süsivesikutega taastusjoogi joomine, milles on lisaks makrotoitaineid.”

Eelkõige on toidulisandid mõeldud sportlike eesmärkidega inimestele. Mida suurem treeningukoormus, seda rohkem peab toitumine seda toetama. Samas luuakse tänapäeva inimese kiiret elutempot ja sageli ühekülgset toitumist arvestades üha enam ka mittesportlastele mõeldud toidulisandeid, mis võimaldavad kiirelt, mugavalt ja maitsvalt täita inimese päevaseid toitainenorme.

Tippsportlased vajavad kindlasti kordades rohkem toidulisandeid, kuid organismi elementaarsete toitainetega varustavad lisandid on omal kohal ka tervisesportlase menüüs. “Lisandite alla käib näiteks valkude-süsivesikutega taastusjook, mida on mugavam tarbida, kui näiteks sama kogust toitaineid andvat kohupiima spordikotis kaasas tassida.
Samamoodi on toidulisand ka näiteks oomega-3-rasvhappeid andev kalaõlikapsel. 
Ise tarbin kalamaksaõli. Kasutan toidulisandina ainult macapulbrit, mis on suure valgusisaldusega ning sisaldab lisaks veel palju mineraale ning antioksüdante.
Püsige toonuses ning olge terved!
TULESÄDE!

No comments:

Post a Comment