Tuesday, January 8, 2013

KARTUL, PASTA, RIIS, TATAR - no mida siis süüa?




Dieedi ajal on kõige parem siiski tatar, mis sisaldab kõiki inimesele vajalikke kaheksat aminohapet, kaaliumi, magneesiumi, fosforit ja B-grupi vitamiine ja isegi oomega-3 rasvhappeid.


Müüt: Kartul teeb paksuks!Tegelikkus: kartul on küll üks suurema energiasisaldusega köögivilju, kuid ainult kartulist on väga raske end paksuks süüa. Kartul sisaldab peamiselt süsivesikuid. Võrdluseks võib tuua teravilja(riis, kaer, tatar, makaron) mille 100 grammi kuivaine süsivesiku sisaldus võrdub umbes 300 grammi kartuliga.


Olenevalt töötlemisest jaotatakse riis pruuniks, valgeks ja aurutatud riisiks. Selle kasulikkus sõltubki otseselt töötlemisviisist.


Pruun riis — kõige kasulikum kolmest nimetatust: sisaldab B-grupi vitamiine, foolhapet, tselluloosi, aga ka tsinki, vaske ning fosforit. Pruuni riisi eriline kasulikkus seisneb selles, et tema kestas sisalduvad vitamiinid säilivad töötlemisel. Pruuni riisi kest on kergelt õline, seetõttu ei säili see riis nii kaua kui tavaline, seda tuleb keeta kauem ning valmiskujul pole see nii pehme kui valge riis.


Aurutatud riis — säilitab eneses peaaegu kõik kasulikud omadused tänu erilisele töötlemisele. Vees niisutatud riisi töödeldakse auruga ning seetõttu imab see endasse suurema osa kasulikke aineid. Lihvitakse nagu tavaliselt.


Valge riis — kõige levinum ja populaarsem riis kogu maailmas. Kuid kahjuks lihvitakse seda nii hoolega, et see kaotab peaaegu kõik kasulikud ained. Toiduvalmistamiseks on see aga kõige mugavam — erinevalt pruunist ja aurutatud riisis valmib valge riis 12-15 minutiga.


Makaronid kuuluvad samasse toiduainetegruppi nagu sai, saiakesed ja muud jahutooted. Muidugi, kui sa oled alakaaluline ning rasva pole ollagi, siis eelista makarone.Kui eesmärgiks on midagi muud peale tühipalja (rasva)massi, siis kartulid.


Määrav on ka toiteväärtus. Kartul sisaldab ju lisaks makrotoitainetele ka suht palju vitamiine ja mineraalaineid (vit B1, B2, B3, B6, C; kaltsium, raud, magneesium, fosfor, potassium, soodium), millest tavaliste makaronide puhul võid ainult unistada.


Riisist eelista pigem pruuni riisi, makaronidest eelista täisteramakarone.


brokkoli, hernes, tatar - lihtne ja hea!

No comments:

Post a Comment