Thursday, May 24, 2012

Astelpajumahl - LEMMIK

Meie külmkapist ei puudu kunagi värsked mahlad. Järgmisel nädalal saame me ultramoodse köögikombaini kätte, oeh, siis hakkavad igasugused värsked mahlad, smuutid, püreed, salatid jne valmima.

Hetkel minu lemmik mahl on astelpajumahl, seda leidub meie kapist alati.


Need asjad ei puudu minu päevast : mesi, värsked mahlad, must leib, puu-/juurviljad, datlid


Astelpajumahla kasulikkusest :

Astelpajumarjatõmmis ja -mahl turgutavad suurepäraselt vitamiinivaeguse ja kehvveresuse korral.

Astelpajumahlal on ka bakteritevastane toime. On kindlaks tehtud, et isegi tüüfuse-, salmonelloosi- ja düsenteeriapisikud hävivad selle mahla mõjul. Mahl suurendab seedenõrede, kaasa arvatud sapi eritumist. Mahla toimel rohkenevad verevalgud.

Astelpajumahlas leidub rohkesti C-vitamiini, mis on peamisi bioloogiliselt aktiivseid toimeaineid, lisaks sellele on mahlas ka teisi vajalikke ühendeid, mis moodustavad täiusliku koosluse. Mahlas leiduvad antioksüdantsed ühendid aitavad säilitada veresoonte elastsust, soodustavad kolesterooli väljaviimist organismist, glükogeeni ladestumist maksas ja lihastes ning suurendavad organismi kaitsevõimet väliskeskkonna mõjude eest.

Astelpajumahlas leidub suurel määral rasvlahustuvat A-vitamiini, mille eelvitamiin b-karoteen ja teised karotenoidid võivad organismi kaitsta vähkkasvajate eest. Lisaks on A-vitamiin seotud organismi nägemisfunktsiooniga, epiteelkoe uuenemisprotsessi ja luude kasvuga.

Astelpajumahla igapäevane joomine ei kutsu esile kõrvalnähte, kuid põiekivide korral on soovitatav astelpajumahlast loobuda. Pea selles osas nõu arstiga.



ASTELPAJU HOIAB HAIGUSED EEMAL!




Tervislik astelpajujook ( retsept)

Lisa 1 osale (kodus tehtud) astelpajumahlale 3 osa piima ja maitse järgi suhkrut või mett. Hapu mahl kalgendab piima – sega segu saumikseri või vispliga seni, kuni jook muutub kreemjaks.
Piima asemel võib kasutada ka vähehaput keefirit või jogurtit.

No comments:

Post a Comment