Wednesday, January 23, 2013

TOITUMINE ENNE JA PÄRAST TRENNI


Enne trenni oleks mõistlik süüa kergem toidukord 1 tund enne trenni ja tugevam toidukord 2 tundi enne trenni (kergemaks toidukorraks sobib klaas keefirit/kodune smuuti/ naturaalne jorgurt pluss juurde banaan ja paar viilu täisteraleiba). Tugevam toidukord on (liha, kala või kana ning juurde toorsalat.
Süües treeningueelselt valku, võib see tõsta su keha võimet treeningujärgseks valgusünteesiks, mille tulemusena ehitab keha puhast lihasmassi.

Selge on see, et vahetult enne trenni ei ole mõtet tugevat toidukorda sisse süüa. See hakkab segama treeningut, mõningatel juhtudel võib viia lausa oksendamiseni.

Küll aga ei tohiks toidukordade vahe minna liiga pikaks, näiteks süüa lõunasööki ja järgmine kord alles õhtul kodus. Sellisel juhul oleks mõistlik teha kerge toidukord umbes 1-2 tundi enne trenni. Näiteks kerge toidulisa-shake või kohupiim segatult puuviljaga, et jõutaks ka trennis pingutada.


Peale trenni peab kindlasti kohe midagi sööma, et taastada glükogeenivarusid.
Siis juba lihtsüsivesikuid, näiteks klaas mahla ja juurde toorbatoonike voi magus kohupiim.


Peale jõutreeningut ca. 60 - 90 min. planeeri toidukord, mis sisaldab valku, süsivesikuid, kui ka kasulikke rasvhappeid. Kodujuust, munad, kanafilee, oad, seemned, pähklid, avokaado, läätsed, köögiviljad.

Sõltumata sellest, kas sul on aeglane või kiire ainevahetus, pärast jõusaali pead igal juhul sööma. Sa pead tarbima piisavalt süsivesikuid, ohtralt valku ja kasulikke rasvhappeid.

Kahe tunni jooksul pärast treeningut on organismi ainevahetus veel kiire ja organism kulutab sisse söödud toidu energia taastamiseks.

Võib julgelt väita, et "kaks tundi enne ja kaks tundi pärast trenni ei tohi süüa" on üks levinumaid müüte, mis treeninguga kaasas käib.

Treeningu käigus lagundab organism lihasrakke - seda nimetatakse katabolismiks - vastupidiselt arusaamale, et jõusaalis lihased kasvavad. Selle tunde tekitab lihaste verevarustuse aktiviseerumine.

Mida intensiivsem on treening, seda aktiivsem on ka lihaste lagundamisprotsess. Seega trenni käigus me ei ehita ega kasvata lihaseid, vaid lagundame.


Mõistlik oleks süüa kahe tunni sees pärast treeningut - mida varem, seda parem. Selleks sobib alati kombineerida süsivesikuid, mis taastavad energiavarusid, ja valke, mis peatavad lihaste lagunemisprotsessi.

Pärast trenni on hädavajalik süüa, sõltumata sellest, kas eesmärk on kehakaalu juurde või maha võtta.

No comments:

Post a Comment