Sunday, January 6, 2013

Kuidas tervislikult kaalust alla võtta

Söö vähemalt 5 portsjonit puu- või juurvilju päevas
Köögiviljad on täis vitamiini, kiudaineid ja antioksüdante. Samas sisaldavad nad vähe kaloreid, kuid tekitavad ruttu täiskõhutunde. Seda teavad vist küll kõik, kuid kuldreegel kaalust alla võtjale kõlab ikka ühtmoodi: söö köögivilju.


Kontrolli portsjoni suurust
Väga tihti tõstame me omale ette liiga palju toitu. Kuid millegipärast on meil (vähemalt alateadlikult) mõte, et toitu järgi jätta ei tohi ja taldrik tuleb tühjaks süüa. Nende kahe harjumuse koosmõju tulemus aga ongi ülesöömine. Sa ei pea taldrikut tühjaks sööma!





Ära jäta toidukordi vahele
Kui sööd kogu päeva jooksul tihti ja vähe korraga, on su suhkrutase stabiilsem ja nälg ei lähe nii suureks, et tekiks tahtmine üle süüa. Toidukordade vahelejätmine on üks suuremaid dieedivigasid, mida üldse teha saab!



Tarbi värsket toitu
Kui sul vähegi võimalik on, siis ära kasuta poolfabrikaate ja ära söö kiirtoitu. Need mõlemad sisaldavad tihti väga palju soola ja rasva. Päris paljud inimesed ei peaks kaalust alla võtmiseks tegema muud, kui lihtsalt loobuma kiirtoidust.


Ära ole liiga range
Kui sa püüad kõike head keelata ja sunnid ennast ainult porgandit sööma ja kapsalehte magustoiduks võtma, ütleb su tahtejõud peagi üles. Lihtsalt pea kogusega piiri. Lemmikmagustoidu söömine võib olla väga motiveeriv ja mõnus. Ka kaalust alla võtmise ajal võib häid asju nautida, lihtsalt tee seda mõistlikus koguses.
Tee vahet reklaamil ja infol


Toiduaine, millele on peale kirjutatud „rasvavaba” ei tähenda veel seda, et see sisaldaks vähe kaloreid. Samamoodi nagu toode, millele on peale kirjutatud „suhkruvaba” ei pruugi sisaldada vähe kaloreid või vähe rasva.


Usalda pigem väikest kirja kui suuri plakateid ja loe alati toidupakendilt infot toitainete sisalduse kohta!


Ära joo magusaid jooke
Mahlad, limonaad, koore ja suhkruga kohv või tee.. mõned neist on küll omal kohal ka täisväärtusliku toitumise juures, kuid kõik nad kokku annavad palju kaloreid. Janukustutajana eelista alati puhast vett. Muid jooke võid muidugi ka juua, kuid ära nendega liialda.


Tee trenni
30-60 minutit kerget trenni (sörki, ujumist, kiiremat kõndimist, suusatamist, rattasõitu vms) päevas hoidab su tervise korras. Kui sa lisad sellele veel lihastreeningu kaks korda nädalas, ongi juba päris hea.


Liikumine aitab sul kaloreid kulutada, annab energiat, aitab kaalust alla võtta ja teeb meele rõõmsaks.

No comments:

Post a Comment