Thursday, May 24, 2012

Arvuta oma päevane energiavajadus (kcal)


Üheks lihtsamaks on kasutada energiavajaduse kalkulaatorit, selleks on vaja teada sugu, vanust, kaalu, pikkust ning kehalist aktiivsust :

http://www.struktuur.net/kcal.php


Tahan alla võtta, seega kärbin kaloreid, homme söön 400 kcal vähem



Saab ka ise arvutada, aga see on aeganõudvam protsess. Üldiselt kasutatakse Harris-Benedict’i valemit :

PAV, MEHED
66,5 + (13,75 x kehakaal, kg) + (5,003 x pikkus, cm) – (6,775 x vanus aastates) = kcal ööpäevas

PAV, NAISED
655,1 + (9,563 x kehakaal, kg) + (1,850 x pikkus, cm) – (4,676 x vanus aastates) = kcal ööpäevas

Et päevast energiavajadust arvutada, korrutatakse PAV kehalise aktiivsuse koefitsiendiga.
Väga kerge × 1,2–1,3
Kerge (istuv, autoga sõitmine) × 1,4–1,6
Keskmine (vähene liikuvus, kergem treening) × 1,7–1,8
Kõrge (keskmine füüsiline töö, raskem trennipäev) × 1,9–2,0
Väga kõrge (raske füüsiline töö) × 2,0–2,2

Energia on meie organismile vajalik elutegevuse tagamiseks!

PAV e. põhiainevahetuseks vajaminevat energiat kasutab keha hingamiseks, südametööks, kehatemperatuuri säilitamiseks ja teisteks eluvajalikeks funktsioonideks. Energiat läheb vaja toidu seedimiseks ja omastamiseks, mis on omakorda vajalik kasvamiseks ja kudede uuendamiseks ning kehaliseks ja vaimseks tegevuseks.
Toiduenergiat saame toidust ja jookidest.

 Energiat tuleb toiduga saada täpselt nii palju, kui kulutatakse. 


Toidud sisaldavad energiat erinevates kogustes :
  • 1 gramm valke annab ~ 4 kcal
  • 1 gramm rasvu ~ 9 kcal
  • 1 gramm süsivesikuid ~ 4 kcal, 
  • 1 gramm kiudaineid ~ 2 kcal
  • 1 gramm absoluutset alkoholi ~7 kcal
  • 1 gramm orgaanilisi happeid ~ 3 kcal


päevane toidu vajadus : taimne toit 80%, loomne toit 20%. süsivesikud 50% kaloraazist, valgud 0,8 - 1,2g/kg, rasvad 25-30% kaloraazist, vitamiinid ( puu-, juurviljad )
 o,5 kg


Kõige rohkem mõjutab energiakulu kehaline koormus.
Kehakaalu säilitamiseks peab toiduga saadav energia olema tasakaalus kulutatud energiaga, kehakaalu alandamiseks peab energiakulu ületama tarbimise.Toiduenergia pideva ületarbimise puhul suureneb keha rasvamass, tekib ülekaal ja rasvumine, mis on aga riskiteguriks südamehaigustele, sealhulgas südameinfarkt, ajuinsult, kõrgvererõhktõbi, aga ka diabeedile, podagrale, sapikivitõvele ja mõningad vähivormidele. Kehakaalu langetamine alla soovitatava piiri viib aga alakaalu tekkeni. See võib olla seotud ka söömishäiretega




KALORIARVUTAMINE ON TÄNAPÄEVAL LIHTNE!
Et arvutada välja, mis toiduaine kui mitu kalorit sisaldab, selleks kasutatakse samuti erinevaid kaloriarvuteid : ( muidugi kõige täpsema arvutuse saad siiski kõik üleskirjutades toodete ümbriste pealt - valgud, rasvad, süsivesikud ).

Mugav ning kindlasti üks täpsemaid arvuteid on fitness.ee saidil :

http://www.fitness.ee/kaloriarvuti



No comments:

Post a Comment