Tuesday, July 31, 2012

Toitumine

Ikka ja jälle pöördutakse minu poole küsimusega, et Eliko, milline näeb välja sinu menüü? Minu menüü on lihtne : söön kõike! Kõike ja mõõdukalt! Minust ei saa kunagi inimest, kes keelab endale vahel maiustusi, head liha ning veini - elu tuleb osata nautida, tuleb elada nii, et sa ise oleksid sellega rahul. Kui tunnen, et liigselt on saanud end nuumatud, siis kohe on selge, et ka liikumisega ei hoia ma kokku - kõik peab olema balanisis, see ongi asja võti. Loomulikult ma valin, mida ma söön - väga valin aga valin seda nii, et midagi ei saaks liiga palju ning midagi liiga vähe. Dieete mina ei poolda ( ükspäev nuumatakse ja siis nädalaid näljutatakse) - et olla terve, tuleb süüa kõike - MÕÕDUKALT ja mitmekesiselt.


Meie selle aasta saak läks külmkambri - ootame Teid värketele smuutidele


OLULISED PUNKTID TOITUMISES :

Iga päev peaks tarbima toiduaineid kõigist viiest põhigrupist:    
leib ja teraviljatooted; juur- ja köögiviljad; puuviljad; piim ja piimatooted; liha, kala, munad.

Toidu energiasisaldus peab vastama kulutustele.
See on vajalik normaalseks elutegevuseks, treeninguks ja kehakaalu säilitamiseks.

Süsivesikute osakaal peaks olema vähemalt 50% kaloraažist.
Päevas tarbitav süsivesikute kogus võib muidugi olla väga erinev nagu kaloraažki, sõltuvalt energiavajadusest.
Süsivesikute defi tsiit aeglustab oluliselt lihaste glükogeenivarude taastumist, valgusünteesi tempot ja seega lükkab edasi organismi valmisolekut uueks koormuseks.

Valke võiks tarbida tugeva fitnesstreeningu korral 2 kuni 2,5 g kehakaalu kg kohta.  
Valgu tarbimise alumine piir on 0,7 grammi kehakaalu kg kohta. Tavainimene peaks tarbima valke 0,7-1.3 grammi kehakaalu kg kohta.

Kulutusi katva või positiivse kaloraaži puhul piisab kindlasti toodud normi alumisest piirist, energiadefitsiidi korral, kui suureneb valkude kasutus energia saamiseks, võiks valgutarbimine tõusta ülemise piirini.

Rasvade osakaal üldisest kaloraažist võiks olla 25 kuni 30%.  
Vähemalt pool võiks olla taimse päritoluga (õlid). Päevas tarbitava rasva kogust ei maksaks siiski vähendada alla 50 grammi (üldjuhul on see ligikaudu kaks korda suurem).

Tugeva treeningu ja/või defitsiitse kaloraaži korral võib olla põhjendatud multivitamiini mineraalipreparaadi kasutamine. 


No comments:

Post a Comment